почеток

Нашите услуги

Ние советуваме и ги претставуваме и пациентите и лекарите, болниците или поврзаното осигурување. Се разбира, избегнуваме конфликти на интереси, но ние сме целосно информирани за сите страни. Ова е предност за вас и за нас, бидејќи ни овозможува да го решиме вашиот случај преку нашиот искусен и цел ориентиран начин на работа.

Ние ве советуваме и застапуваме во следниве случаи:

  • Медицинска одговорност / штета: Во случај на грешки во третманот, недостаток на образование, грешки во третманот, неточни лекови итн.
  • Докажување и зачувување на докази: Во врска со зачувувањето на доказите или откривањето на медицинската одговорност (медицинска историја, проверка на записот на пациентот)
  • Кривичен закон за медицинска одговорност: (кривична одговорност на лекарот или медицинскиот персонал во врска со медицинската одговорност)
  • Honorarrecht: Во одбраната против надомест на штета на докторот или немедицинскиот лекар, како и други институции во здравствената служба (болници, специјални клиники, физиотерапевти, алтернативни форми на медицина итн.)
  • Осигурување право: Здравствено осигурување (приватно / законско / дополнително осигурување) / пензиско осигурување

небрежност

Законот за лекарите е посебно поле на медицинско право и станува се поважен за пациентите. Медицинска одговорност е првенствено граѓанска одговорност на лекар на неговиот пациент во случај на прекршување на неговата обврска за згрижување. Ако лекарот виновно прави грешка за време на третманот, тој е одговорен за пациентот.

Пред третман, лекарот секогаш склучува договор за лекување со неговиот пациент, од кој лекарот должи со должно внимание. Без согласност на пациентот, лекарот не смее да изврши третман. Ако недостигната согласност, лекарот стори казнена телесна повреда и е одговорен според граѓанското право за кривични дела. Така, лекарот е одговорен на пациентот за направената штета.

 

Зошто треба да ангажирате адвокат за медицинска небрежност?

Не е секогаш лесно да се открие и да открие грешка во третманот. Во прилог на стекнување на медицинска експертиза, случајот бара искуство и know-how на адвокат. На крајот на краиштата, тоа е легално, а не медицинско прашање, ако постои медицинска грешка во однос на законодавството и судската пракса. Товарот на докажување за грешка во дијагнозата, грешка во појаснувањето или грешка во третманот лежи во оштетената страна во повеќето случаи, па правната процена за случајот е многу важна. И само специјализиран адвокат може да управува со соодветно тврдење за компензација и компензација.

Прочитај повеќе

______________________________________________________________________________________

 

Ние сме среќни да ви помогнеме и да ве известам. Ако имате какви било прашања или би сакале да ги искористите нашите услуги, Ве молиме не двоумете се да не контактирате

 

Вашето име (задолжително)

Вашата е-пошта (задолжително)

вашата адреса

Вашиот телефонски број

betreff

Опишете го вашиот случај подолу

______________________________________________________________________________________________

мислења

Пациентот лесно може да побара од болницата што се лекува да ги врати сите документи за лекување

Пациентот може да се третира од болница - на полнење - без понатамошно бара враќање на сите записи третман. Но, имињата и адресите на лекарите кои се вклучени во неговото лекување мора да бидат известени само ако пациентот има легитимен интерес за оваа информација во болница. Тоа е она што го има 26. Граѓанската дивизија на Високиот регионален суд Хам на одлука за 14.07.2017, се потврдува првостепената пресуда на Бохум на Окружниот суд од 27.07.2016 (Az. 6 9 О / 16 LG Бохум).

 

Во отсуство на законско здравствено осигурување, пациентот во основа останува должник во согласност со §§ 10 ff BPflV

Дали оператор болницата и пациентите (во овој случај на мајка малолетник пациентот), на заеднички поим дека јавното здравствено осигурување тврдат дека ги преземе трошоците за престој во болница и го наметнува ова како грешка, а потоа се водат за исчезнати (помеѓу болницата орган и пациентот тука мајката на малолетниот пациент) го затвори договорот за лекување на деловната основа. Понудените во отсуство на основа на усогласување помеѓу носителот на болницата и пациентите (во овој случај на родител на пациентот) затворена Договорот третман причини за болница оператор може да се утврди во согласност со надомест BPflV §§ 10 ff за општи болнички услуги (на пациентот тука: од мајката на пациентот). BGH, проценка на 28. Април 2005 - III ZR 351 / 04 - OLG Koblen LG Кобленц.

Зачувување на правото на пациентот на самоопределување

Зачувување на самоопределување на пациентот бара обелоденување на алтернативен третман, ако постојат неколку опции на еднаков третман на располагање за медицински значајни и индексирани терапија.

Точно, на Апелациониот суд има обврска на обвинетиот да се разјаснат потврди фактот дека две третман алтернативи беа на располагање, од кои едниот беше во времето на новите процедури земјата. Судот на признавање на Сенатот изборот на Behandlungsmetho-de Иако пред се одговорност на лекар (Сенатот пресуди BGHZ 102, 17, 22, 106, 153, 157, од 11 мај 1982 - VI ZR 171 / 80 - VersR 1982, 771. . 772, од 24 Не-vember 1987 - VI ZR 65 / 87 - VersR 1988, 190, 191 и март 15 2005 - VI ZR 313 / 03 - VersR 2005, 836 ;. OLG Zweibrücken, OLGR 2001, 79, 81 со NA-одлука на советот на 19 2000 декември - VI ZR 171 / 00 - ;. OLG Карлсруе, MedR 2003, 229, 230).

Но, за зачувување на самоопределување на пациентот бара обелоденување на алтернативен третман кога повеќе опции еднаков третман се достапни за медицински значајни и индексирани терапија на располагање, кои ќе имаат различни видови на пациентот или различни деловни ризици и можности (Сенатот пресуди BGHZ 102, 17 ., 22, 106, 153, 157, од септември 14 2004 - VI ZR 186 / 03 - VersR 2005, 227, од март 15 2005 - VI ZR 313 / 03 - Исто ;. мачки Мејер, небрежност, 2002, стр 331 f .; ..... MünchKommBGB / Вагнер, ед 4, § 823 Rn 707 F;. Staudinger / Hager, BGB, 13 обработка на [1999] § 823, Rn I 92 понатамошни упатувања).

Инспекција на документите за лекување од страна на адвокати во медицинска постапка

На трети лица во согласност со § 134 Abs од страна на партиите според § 142 ZPO или. 1 ZPO доставени оригинални документи не се дел од судската евиденција. Барањето за пристап до датотеката или издавањето копии не следи директно од § 299 ZPO. За документи кои се директно од судски дијамант. § 142 ZPO се добиени од трети страни, има право на репродукција, туку според почитува принципите да се слушне и од одредбите на §§ 131, 133 ZPO и аналогна примена на § 299 ZPO. Член 103 став 1 GG.

§ 299 ZPO не изрично предвидува пренос на списите на предметите до претставниците на страните. Меѓутоа, пратката може да се изврши со доследна дискреција ако датотеките се потрошени и примателот е доверлив. Одлуката мора да го почитува принципот на правото да се сослуша.

Истото се однесува и на поднесени од страните или во согласност со § 142 ZPO сертификати и документи трети лица кога лицето помеѓу договорите за притвор биле заведени во судот, се согласува да ја испратите датотеки на агенти. Пред судот да одбие да го испрати, прво мора да побара од трето лице дали се согласува со пренесување на документите на претставниците на двете страни.

 

Повеќе мислења

GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!